Интелектуалци излизат на протест срещу назначаването на Слави Бинев

DenNews.bg
03.12.2014
размер на текста:

Протест срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии ще събере в 14:30 часа днес интелектуалци и хора на изкуството на знаковата градинка пред „Кристал” в столицата-място на протести още преди 1989 г.
Недоволството срещу назначаването на Бинев се зароди още в края на миналата седмица, когато с декларация излезе БНТ, а БНР я подкрепи. Остра реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев.
Днешният протест се организира във Фейсбук. Там се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията, сред които Биляна и Весела Казакови, Касиел Ноа Ашер, Рени Врангова, Стефан Командарев. В текста пише, че ако избора на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерастне в шумен протест.
Снощи стана ясно, че режисьора Александър Морфов напуска "Народния театър" в знак на протест срещу управлението на държавата.
Не бива да се хвърля съсловието в едно отчаяние и усещането за безизходност. Става въпрос за едно отношение към културата, което не е от вчера. Ние говорим за най-малкия бюджет въобще в Европа за култура, за 130 милиона. Те гласуваха също в това народно събрание, милиард и 700 хиляди за щетите от КТБ. Това са 30 години парите за култура. Слави Бинев не притежава нито експертизата, нито авторитета, които биха му позволили да се занимава с проблемите на медийната среда, пише в позиция на асоциацията на европейските журналисти.


От своя страна Слави Бинев заяви, че е най-подготвеният човек в парламента да заеме поста председател на комисията по култура и медии и няма да подаде оставка. Междувременно Слави Бинев покани протестиращите на среща в сградата на бившия партиен дом в 14.30 - часът, за който е насрочен и протестът срещу него. Бинев заяви, че няма да отиде при протестиращите, защото по думите му, това не е мястото за сериозни разговори и ще ги изслуша само в парламента.
„Там е легитимното място, там трябва да се водят тези разговори. Ние ще извадим своите аргументи един към друг. Трябва да се използват легитимните места, за да се водят тези разговори. Градинките са, за да се разхождат майките с децата”, коментира Бинев. Източник: БНР
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети