КНСБ-Дупница стяга редици за протест

DenNews.bg
03.12.2014
размер на текста:

КНСБ-Дупница стяга редиците си в готовност за включване в национален протест, който се подготвя от националните ръководства на двата синдиката у нас във връзка с пенсионната реформа и проектозакона за държавния бюджет за 2015 г.
На заседание на консултативния съвет на ръководствата на двете синдикални централи и на стачните комитети на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ е обсъдена социално-икономическата и политическа ситуация в страната. Общата оценка е за проектозакона за държавния бюджет 2015 е негативна, заради липсващата политика по доходите и неправилния подход при провеждането на пенсионната реформа.
КНСБ и КТ „Подкрепа” съгласуваха позициите си и относно тежкото състояние на енергийната система на страната.
Ръководствата на двата синдиката взеха решение да обявяват бъдещите си съвместни протестни действия, след допитване до своите браншови и регионални структури, което ще се проведе до края на седмицата.
„КНСБ изрази готовност за участие в национални протестни и стачни действия при негативно решение на Министерския съвет и Народното събрание относно пенсионните ни права. Ще предприемем активни действия съгласно закона за събранията, митингите и манифестациите изразени в участие в национално протестно шествие-митинг в София”, потвърди председателят на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова.
Едно правителствено решение е оценено от КНСБ като „във вярната посока”, а именно поетапното увеличение на минималната работна заплата до 460 лв. до 2017 г., като първите увеличения са предвидени за месец януари и юни на 2015-а. Според синдикалистите една активна и целево премерена политика по отношение на минималната работна заплата в дългосрочен план ще подпомогне най-нискодоходните групи работници, ще стимулира потреблението и повишаването на доходите на населението, като в същото време ще създаде благоприятна и предвидима икономическа среда за производството и бизнеса.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети