Граничари от Кюстендил със зрелищен арест на извършители на въоръжен обир

DenNews.bg
22.12.2014
размер на текста:

Служителите на Гранична полиция – Кюстендил отбелязаха днес 127 г. от създаването на Гранична полиция и професионалния си празник. В регионалната дирекция бе ден на отворените врати, като сред гостите имаше както ветерани от дирекцията, така и граждани и ученици.
За посещение бе отворена музейна сбирка и фотокът с портрети на командирите на Граничния отряд и ръководителите на професионалната структура за охрана на Българо-македонската граница.
Най-впечатляващото за гостите обаче бе зрелищна демонстрация на въоръжението и техническите средства на звеното, демонстрационно облитане с хеликоптер, както и реалистичната акция на полицаи с гранично куче за задържан на нарушител на държавната граница и извършили на обир в граничната зона.


Директорът на регионалната дирекция Чавдар Караджов поздрави колегите и гостите по случай празника, а свой поздрав към служителите отправиха деца с музикална програма.
Сред гостите на празника бяха областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев и заместниците му, директорът на ОДМВР Елиан Стамболийски, ветерани от клуб “Граничар”, бивши ръководители на структурата.
За добри резултати в работата с писмена похвала от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха отличени двама служители. 17 граничари бяха наградени от директора на Главна дирекция Гранична полиция, 36 -от директора на регионалната дирекция.
През 2014 г. РДГП работи за повишаване на ефективността на граничния контрол по българо-македонската граница, по противодействието на нелегалната миграция, противодействие на престъпленията против данъчната и финансова система. През годината в граничната зона са задържани 121 души, граждани на трети страни при опит или нарушаване на държавната граница. Нарушителите са главно от страни от Близкия и Средния Изток и Африка.
През ГКПП на българо-македонската граница са преминали 1 110 248 граждани и 476 536 ППС. Установени са 144 лица и 14 ППС, обявени за издирване. 330 граждани на трети страни не са допуснати да влязат в страната, не са отговаряли на условията за влизане в ЕС, а 79 не са допуснати да излязат по различни причини.
На граничните пунктова при влизане в страната служителите са задържали 16.980 кг канабис и 1530 таблети – дизайнерска дрога. На изход от страната са иззети 20100 евро фалшива валута. Пресечена е контрабанда на 100 614 кутии цигари, 460 кг тютюн и 105 литра алкохол в граничната зона. При проведените операции са установени и унищожени 54 188 кг канабис, образувани са 40 ДП.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети