На ден по двама българи посягат на живота си

DenNews.bg
19.12.2014
размер на текста:


Всеки ден средно двама души в България умират по собствена воля. Това сочат данните на сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи БНР.
През последните години в България опитите за самоубийство, завършили със смъртен изход, са между 750 и 800 годишно. Данните сочат още, че 11,5% от българите страдат от някакви тревожни разстройства, а други 6,2 на сто – от някакъв вид депресия.
Цифрите са смущаващи, затова и експертите стартират нов проект, в рамките на който ще бъдат обучавани различни професионални групи за подобряване на превенцията на самоубийствата, ще се подобри обменът на информация между различните институции и ще се проведе ново епидемиологично проучване за разпространението на психични разстройства сред българите.
Стресът разболява. Все повече се свързват със стреса като рисков или отключващ фактор, част от тях психични. Причината е, че стресът е емоционално преживяване с характерни физиологични прояви, обяснява психиатърът д-р Захари Зарков.
„Това означава да се изправяме пред нови и нови предизвикателства, за които не се чувстваме достатъчно подготвени. В състояние на стрес тялото, организмът и умът се подготвят за битка или бягство. Стресът е причината да се развият много заболявания, включително и психични или социално значими – сърдечно-съдовите, стомашно-чревните, язвите, диабет и тревожност и депресия", заяви д-р Зарков.
Близо 20% от хората у нас са преживявали състояние на тревожност или депресия някога в живота си. Това ни подрежда в средата на статистиката по отношение на разпространение на тези заболявания в Европа. Смущаващото за психиатрите е, че тези заболявания са забелязват твърде късно. Обичайно тези пациенти минават през кардиолог, специалист по белодробни или други вътрешни болести, за да търсят обяснение на симптомите си.
България е една от страните с притеснително много успешни самоубийства: Средната пропорция в света е 1 към 10 успешни опита, а в България е 1 към 4, т.е. на четири опита за самоубийство – един е успешен.
В началото на следващата година, специалистите по психично здраве стартират мащабен проект, който да проучи причините за картината, която д-р Зарков обрисува. След края на проекта, който ще продължи 18 месеца, отговорните институции ще могат да изградят политики за психично здраве, съобразени с реалните нужди на хората. В момента статистиката показва, че в някои области на страната самоубийствата са много повече отколкото в други, но липсва информация, за да се отговори на въпроса защо е така.
По друга линия на проекта специалистите ще обучават лични лекари да разпознават по-лесно тревожността и депресията, които са основни предпоставки засегнатите да посегнат на живота си.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети