Винетките за 2015 г. са в продажба от днес

DenNews.bg
15.12.2014
размер на текста:

От днес започва разпространението и продажбата на винетките за 2015 г., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
До началото на коледните празници в разпространителските пунктове ще има около 2.8 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства. От тях над 1 млн. броя ще са годишните стикери за леки автомобили. Цените на винетките са непроменени.
За шеста поредна година годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили.
До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2014 г. например, на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна, и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г.
Както всяка година, така и през 2015 г. винетните стикери са с ново графично оформление. Променени са както цветовете, така и техните защити. Целта е по-високата защита, с което се намалява възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е с т.нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра "5". Втората холограма е различна за отделните видове.
Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да купуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети