Роми от Гиздова махала обсадиха офиса на ЧЕЗ: Плащаме, а нямаме ток

DenNews.bg
12.12.2014
размер на текста:

Около 150 души от най-големия ромски квартал в Дупница Гиздова махала обсадиха днес офиса на ЧЕЗ в града. Хората излязоха спонтанно на протест, след като от близо 2 месеца, заради постоянни аварии къщите на улица „Отец Полихроний” в квартала са на тъмно.
„Пускат тока за 30 минути-час и после пак гасне. Постоянно звъним, но няма решение”, оплакват се роми, които показваха бележките за платени сметки. „Всичко ни е изчистено, не дължим и лев, но няма ток. Искаме да се срещнем с началниците, да се направи нещо, а не само да ни обвиняват, че сме цигани и не плащаме. Ето, плащаме”, обясниха още протестиращите.
Могли пред офиса да дойдат повече хора, но „не искаме да правим панаири, а да се намери решение”.
С протестиращите беше и ромският лидер Калин Георгиев. Той е от „щастливците”, на неговата улица „Люляк” няма толкова чести проблеми с тока, за разлика от 150-те домакинства от ул. „Отец Полихроний”, който ежедневно са без ток.
„Не казвам, че сме дискриминирани. ЧЕЗ се отнасят така и с българите. Ще вземем по-драстични мерки, ако не се предприеме нещо за предотваратяване на авариите. Ще съдим ЧЕЗ, но не в България, а в Страсбург. В България почти никой не може да спечели дело, колко хора ги съдят и не могат да спечелят делата?

 

Преди дни погребагме 11-месечно бебе от махалата.

 

Детенцето почина от пневмония, родителите стоят на тъмно, изпратихме го на свещи...кой век сме”, каза за DenNews.bg Георгиев.
Той е категоричен, че не може заради 50-те крадци на ток да страдат другите 600 домакинства в Гиздова махала. „Все с кражбите на ток се извиняват от ЧЕЗ, ама да си вземат мерки, да ги спрат. Но не може редовни платци да страдат. Нали дойдоха с качулките, какво направиха?”, пита той.
Миналата седмица, екипи на ЧЕЗ влязоха в Гиздова махала, пазени от полиция и жандармерия, за да прекъснат тока на домакинства, които на плащат.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети