2 млн. лв. са нужни за ремонт на ската на Е-79 край Мурсалево

DenNews.bg
12.12.2014
размер на текста:

За укрепване и обезопасяване на ската до главен път Е-79 край село Мурсалево, община Кочериново са нужни между 1,5 и 2 милиона лева. Това обяви днес председателят на Агенция Пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров пред БНР. На този етап бюджетът на пътната агенция не може да си позволи отпускането на тези средства.
Както писахме, срутване на скали и камъни вчера изтласкаха ТИР и го хвърлиха пред бързия влак Благоевград-София, последва удар и запалване на двете превозни средства. По чудо инцидента се размина само с двама пострадали-шофьорът и пътник в ТИР-а, полски граждани.
"За зла ирония на съдбата точно вчерашния ден бяхме в един от управляващите органи по програма "Околна среда", за да кандидатстваме за средства за възстановяване на свлачища по републиканските пътища”, обясни още инж. Лазаров.
Срутването край Мурсалево е причинено от обилните валежи в последните дни. Свлачището реално е било с обем от около 80 тона, а на главния път са се свлекли около 40 кубика скална маса На ската са правени укрепителни дейности с метални мрежи, които да предпазват от по-малки падащи камъни. Оградата обаче не е издиржала на силния напор.
Шефът на БДЖ Димитър Костадинов благодари от от името на компанията на машиниста, за това че е реагирал професионално и е успял да евакуира пниците от горящия влак вчера.
Преди удара машинистът дръпнал спирачката и я задържал максимално дълго, за да намали скоростта на влака. В последния момент успял да изскочи и да влезе в първия вагон, за да предупреди пътниците да се държат, защото влакът ще се удари.
След това той им помогнал да се евакуират.
"Много професионална реакция на машиниста, който е задържал спирачката навреме, за да избегне по-тежък удар, от който щеше да има жертви", коментираха експерти.
"Истински герой е машинистът Димитър Христов, който е успял да спаси не само себе си, но и 95-те пътници във влака", коментира и областният управител на Кюстендил Виктор Янев.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети