Пенсионер от Бобов дол осъди три минни дружества за професионално заболяване

DenNews.bg
11.12.2014
размер на текста:

Пенсиониран миньор от Бобов дол осъди трите минни дружества „Мини Бобов дол” в несъстоятелност, „Колош БД” в несъстоятелност и „Фундаментал” за причинено професионално заболяване.
Районен съд-Дупница уважи и иска на дългогодишния подземен работник в размер на 7 445 лева, представляваща претърпени имуществени вреди, от които 535 лв. за закупуване на медикаменти, необходими за лечение и 6910 лв.- разходи за хранителна диета, която болният прилага ежедневно.
Ищецът е работил като подземен машинист в рудник „Миньор" при „Мини Бобов дол" от 1992 г. до 1997 г., когато се пенсионирал поради придобит трудов стаж и възраст. Съгласно подписан разделителен протокол на основание на Комитета по енергетика и решение на Кюстендилския окръжен съд през 1999 г. „Колош БД" в несъстоятелност се отделя от „Мини-Бобов дол", като към активите му спада рудник „Миньор”, в който е полагал труд ищецът. Впоследствие „Фундаментал" ООД е придобил собствеността върху рудник „Миньор” чрез приватизационна сделка. Точно за това под отговорност са подведени и трите дружества.
Година след пенсионирането си, през 1998 г. ищецът заболял от хроничен бронхит, като бил установен професионалния характер на заболяването, причинено от продължителна работа при запрашени условия. Бил инвалидизиран с първоначална дата на инвалидизацията от месец януари 1998 г. През 2009 г. било констатирано отново съществуващото професионално заболяване с чести пристъпи и нужда от хоспитализация. Така години след пенсионирането си машинистът има нужда от комплексно животоподдържащо медикаментозно лечение. Освен това ползва и ежедневно му е необходима лечебна храна, включваща белтъци от животински произход и въглехидрати, изискваща по около 8 лева на ден, се казва в решението на съда.
От „Мини Бобов дол” и „Фундаментал” са оспорили претенциите на ищеца-неговите твърденията за направени разходи за лечение, а искът е атакуван и с възражение за изтекла давност.
Според съдия Иван Димитров обаче възражението за изтекла 3-годишна погасителна давност е неоснователно, тъй като давностният срок за този вид искове започва да тече от деня, в който правото, предмет на иска е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено.
По силата на съдебното решение „Мини Бобов дол” в несъстоятелност, „Колош БД” в несъстоятелност и „Фундаментал” трябва да заплатят солидарно на ищеца сума в размер на 7 445 лева. Дружествата трябва да заплатят и държавна такса в размер на 326 лв., разходи направени за вещи лица в размер на 320 лв. и адвокатски хонорар за ищеца в размер на 300 лв.
Решението на Районен съд може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Кюстендил.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети