И линейките в Дупница и областта с плакати в подкрепа на здравния министър

DenNews.bg
11.12.2014
размер на текста:

Спешните медици от област Кюстендил ще изразят подкрепата си за здравния министър д-р Петър Москов, като разположат плакати на линейките-кампания, която започна днес в столицата и цялата страна.
Решението е взето единодушно от медиците от всички филиали на територията на областта, обясни за DenNews.bg директорът на ЦСМП-Кюстендил д-р Анелия Георгиева.
„Не исках решението да е мое, затова се допитах до всички колеги. Напълно подкрепяме министър Москов”, каза още шефът на Спешния център в Кюстендил, под чиято шапка са останалите центрове в областта.
За момента линейките в Дупница все още не са се включили в акцията, но плакатите ще бъдат изпратени от Кюстендил до края на деня. На апелите пише: "В подкрепа на министър Москов! Истината - след години на унижение, касаещо цялото ни общество".
Акцията е в подкрепа на позицията на здравния министър относно решаването на проблема, свързан с насилието спрямо спешните екипи.
За миналата година на територията на област Кюстендил са регистрирани пет случая на нападение над спешни екипи, като по някои от тях са образувани досъдебни производства, обясни още д-р Георгиева.
Както е известно, министър Москов предложи линейките да влизат в ромските махали, там където са регистрирани най-много случаи на насилие над лекари, само ако са придружени от полиция. Предложението не бе прието от вътрешния министър Веселин Вучков, като се стигна до вариант линейките да бъдат придружавани от патрулки само в махали и на адреси, на които е имало регистрирани случаи на агресия.
Предложението на д-р Москов и изказванията му по темата вбесиха най-вече депутатите от ДПС и от партията поискаха оставката му, като дори министърът бе наречен фашист. Предложението бе критикувано и от организации, представляващи се като защитници на правата на човека. Д-р Москов обаче получи подкрепата на Българския лекарски съюз, спешните медици, синдикатите в здравеопазването и редица лекарски пациентски организации.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети