Искат съд за чиновници на Буш и ЦРУ за мъчения на арестанти

DenNews.bg
10.12.2014
размер на текста:

ЦРУ е използвало брутални техники за разпит на задържани след атентатите от 11 септември 2001 г., разкрива доклад на американския Сенат. Още вчера бе съобщено, че докладът ще се появи в публичното пространство и това доведе до засилване на мерките за сигурност на американски посолства в редица страни, заради вероятността за атентати, като отговор на информацията за използването на забранени техники за разпит.
Докладът беше направен обществено достояние от комисията по разузнаването в Сената. Той обаче е „изчистена“ версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с „Ал Кайда“.
Цялото разследване се простира на 6700 страници, а самият доклад е около 500 страници.
Тайна програма беше разрешена по време на президентския мандат на Джордж Буш-младши.
Техниките за разпити не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, се посочва в документа.
ЦРУ и много високопоставени представители на американската администрация твърдяха в миналото, че напротив – програмата е била ефикасна и е помогнала за осуетяването на терористични заговори.
В доклада, плод на петгодишно разследване, сега се подчертава, че ЦРУ е подвело обществото, Конгреса и Белия дом за програмата, която в по-голямата си част е била разработена, изпълнявана и оценявана от двама външни подизпълнители.
„В нито един момент техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит“, заяви председателката на комисията по разузнаването Даян Фейнстейн.
Тя поясни, че най-малко 119 души са били подложени на подобни разпити, стигащи до мъчения, в тайни центрове за задържане.
В документа се привеждат редица потресаващи примери за прилаганите методи. Така например през ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.
Други затворници били лишавани от сън в продължение на 180 часа, като през това време ръцете им са били периодично оковавани с белезници над главите им и като са били „хранени“ с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.
Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като „тъмница“, където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, „бомбардирани“ със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.
Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна, че програмата за задържане и разпити „е имала недостатъци и управлението е допуснало грешки“.
Той обаче отхвърли критиките в доклада.
Според ЦРУ информацията, получена от задържаните, която се поставя под въпрос в доклада, „е помогнала за стратегическото и тактическото опознаване на врага по начин, който и до днес служи на борбата срещу тероризма“.
Не е ясно, отбелязва Ройтерс, дали докладът ще доведе до опити виновниците за мъченията да понесат отговорност, защото юридическата давност за много от описаните действия е изтекла.
Президентът на САЩ Барак Обама излезе със специална писмена декларация и обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат, предаде Ройтерс.
Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада, нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.
Докладът „потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност“, отбелязва Обама.
Той посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ.
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, който е и член на сенатската комисия по разузнаването, обаче осъди публикуването на доклада и изрази мнение, че описаните в него методи са „разузнавателни разработки“, които са помогнали за залавянето на важни терористи и за ликвидирането на самия лидер на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен.
„Всички изводи в доклада, които твърдят обратното, са просто погрешни“, заяви той в писмена декларация заедно със своя колега републиканец, сенатора Сакски Чамблис. Двамата изразиха опасенията си, че докладът ще има „сериозни последствия“ за националната сигурност на САЩ.
Експерт на ООН по човешките права оцени пък, че публикуваният доклад за мъченията в тайните затвори на ЦРУ ясно разкрива „политика, оркестрирана на високо равнище в администрацията на (експрезидента Джордж) Буш-младши“, и призова за съдебно преследване на американски длъжностни лица, които са нареждали „систематични престъпления срещу задържаните“.
Според Бен Емерсън – специален докладчик на ООН за човешките права и контратероризма, висши служители от администрацията на Буш , които са планирали и оторизирали тези престъпления, както и длъжностни лица от ЦРУ и други държавни чиновници, извършвали мъченията, трябва да бъдат дадени под съд и да получат наказания, отговарящи на тежестта на престъпленията им.
„Според международното право САЩ са юридически задължени да изправят отговорните за тези престъпления лица пред правосъдието“, каза Емерсън.
Той допълни, че международното право забранява да се дава имунитет на държавни служители, замесени в актове на изтезания.
„Фактът, че практиките, разкрити в доклада, са били разрешени на високо равнище в правителството на САЩ, не може да служи като извинение. Изтезанията са международно престъпление и извършителите им могат да бъдат преследвани във всяка страна, където отидат“, напомни Емерсън, който е британски юрист по международно право.
Източник: vesti.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети