Местан към Близнашки: Маша и най-слабият премиер в историята

DenNews.bg
06.11.2014
размер на текста:

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде доста крайна и то с отрицателен знак оценка на служебния премиер Георги Близнашки от парламентарната трибуна днес.
„Зад претенцията ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България. Вие бяхте една маша”, хвърли стрела към премиера Местан и допълни, че парадоксът е именно в претенцията на Близнашки, че е конституционалист.
Лидерът на ДПС намери повод за критиката си в „произвеждането на политическа чистка” от страна на служебния парламент, който работи в отсъствието на парламент и парламентарен контрол. Според Местан Близнашки дори е дискредитирал президента Росен Плевнелиев.
Лидерът на ДПС бе категоричен, че разполага със списък от стотици хора, които са уволнени от служебното правителство, а на тяхно място са назначени кадри на една определена партия. Местан излезе на трибуната в право на лично обяснение, тъй като бе засегнат от Близнашки по време на отговор на въпрос от страна на Мая Манолова.
Манолова конкретизита твърдението си за чистка и ревашнишзъм: „Бяха сменени 17 областни управители, редица директори на агенции и други”. Тя припомни, че според самия Близнашки са уволнени 218 души, но според официална справка те са 400, а според БСП са два пъти повече.
"Цялата ви кампания се крепеше върху твърдението за страшните чистки, но истината е съвсем друга", отговори служебният премиер. "Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация. Никаква чистка не е направена", продължи да настоява Близнашки. Изказването му предизвика възмущението на Лютви Местан, който репликира от място, а Близнашки го призова да "има здрави нерви, защото промените тепърва предстоят". "Който и да дойде на власт ще направи много промени", каза той. Според служебния премиер са назначени доказани професионалисти с предишен опит, а това се е наложило, тъй като правителството на Пламен Орешарски е направило "мащабна чистка".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети