Благодара*! Костадинов се доближи на педя до мечтата си да е кмет на Дупница

DenNews.bg
28.11.2014
размер на текста:

Последни инструкции преди гласуването. Костадинов (вляво) и началникът му в частната болница д-р Лефтеров, които са колеги в ОДБ.

Местният лидер на България без цензура Костадин Костадинов се приближи до мечтата си да стане кмет на Дупница, като седна днес на стола на председател на Общински съвет, точно на педя от кмета Методи Чимев. Всъщност със засилката, с която излезе за да заеме място на трибуната, Костадинов едва не седна у Чимев.
Както писахме, днес общинските съветници избираха за нов шеф на местния парламент между Костадин Костадинов-представител на групата на Обединения демократичен блок в ОбС и д-р Матей Попниколов от ГЕРБ.
Кандидатурата на Костадинов събра 19 гласа, а за д-р Попниколов подкрепа дадоха 12 съветници, т.е. кандидатурата на ГЕРБ събра с един глас повече от възможностите на групата, която е от 11 души.

 

Съвестта на БСП явно наклони, макар и без предварително решение, в полза на ОДБ.

 

Преди два дни лидерът на БСП Станислав Павлов обяви, че социалистите не са взели партийно решение кого от кандидатите да подкрепят, а 8-те леви съветници ще гласуват по съвест. Макар и без оповестено решение БСП обаче явно постигнаха синхрон в маршировката-дълбоко вкоренена практика в историята на левицата.
Коалиционният партньор на ББЦ на национално ниво-Лидер също даде рамо на Костадинов, може да преценим по гласовете. Както е известно, ОДБ имат 5-ма съветници плюс Стоян Шушков, а Лидер са с четирима.


Всички 33-ма съветници участваха в гласуването, но от урната бяха извадени две недействителни бюлетини.

 

Почти 100% е сигурно, макар вотът да е таен, че едната от тях е на независимия общински съветник Първан Дангов. Пред DenNews.bg вчера той коментира двете кандидатури с едно дълго „леле” макар да даде лека преднина на д-р Попниколов, само заради това, че има опит като шеф на ОбС. Според Дангов от така предложеният избор най-добре би било функциите да продължи да изпълнява зам.-председателят на ОбС Силвия Овчарченска.
Със сядането на новия си стол и след широка и продължителна усмивка Костадинов благодари за доверието. „Благодара* на хората, които ме подкрепиха”, каза той и посочи приоритетите си-финансовото състояние на общината, подобряване работата на ОбС и финансовото състояние на общинските дружества.
„Надявам се да решим сложни и тежки въпроси, за което да постигаме консенсус когато е нужно”, каза още Костадинов в началото на 6-месечния си мандат.
Той е третият председател на ОбС от началото на настоящия мандат и втори след въвеждането на ротационния принцип. Преди поста заемаха Ивайло Константинов от ГЕРБ, който подаде оставка и Владимир Владимиров от Лидер.
Гласуването днес обаче ясно показва нагледно, че макар да са избрани да управляват в Дупница, ГЕРБ са в опозиция, каквото бе положението им на национално ниво в миналия парламент.

 

Ивайло Константинов:

Поредно доказателство, че в Дупница леви и десни са едно

 

Ние бяхме длъжни да предложим наша кандидатура, която смятам е най-добрата, и го направихме. А сега всички хора могат да видят, че разлика между леви и десни в Дупница няма, те са си едно и всички са срещу ГЕРБ.
Случилото се днес е поредно доказателство към мотива ми да подам оставка като председател на Общински съвет.
На Костадинов нека му е честито. Да дерзае. Щом обаче точно Костадинов е обединителната и спасителна фигура-блазе й на Дупница.


 

*запазено е автентичното звучене на думата благодаря

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети