Вотът на недоверие към Европейската комисия не мина

DenNews.bg
27.11.2014
размер на текста:

Вотът на недоверие на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер не мина. Само 101 депутати подкрепиха искането за оставка, а 461 гласуваха „против’.
76 евродепутати внесоха вот на недоверие заради скандал, свързан с данъчната политика на Люксембург, когато премиер на страната беше Юнкер.
За да бъде приет вотът на недоверие, той трябваше да бъде подкрепен от най-малко 376 евродепутати. Но основните парламентарни фракции се противопоставиха на това.
Вотът на недоверие беше иницииран, след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като "Епъл", "Амазон", "Икеа", "Пепси", "Хайнц", "Веризон" и "Ей Ай Джи", за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро.
Юнкер, който между 1995 и 2013 заемаше поста министър-председател на Великото херцогство и успоредно с това между 1989 и 2009 ръководеше Министерството на финансите на Люксембург, отрече участие в скандала с данъчните измами, наречен "Люксликс".
Той обаче стана повод 76 евродепутати да пожелаят оставката на председателя на ЕК с подозрително минало. Вотът на недоверие беше внесен от еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" (EFDD) с председател лидерът на британската ЮКИП Найджъл Фараж. Към тях се присъединиха депутати от френския Национален фронт на Марин Льо Пен и други евроскептици. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети