Над 400 в ареста след безредици във Фъргюсън

DenNews.bg
27.11.2014
размер на текста:

Повече от 400 души са били арестували след поредна нощ на улични безредици в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън и в други градове на САЩ, избухнали след като бял полицай не бе подведен под отговорност за убийство на невъоръжен чернокож тийнейджър.
Във Фъргюсън, където живеят предимно чернокожи, избухна напрежение след убийството на тийнейджъра, което леко затихна за няколко седмици, но през последните два дни набра нова сила.
По нареждане на губернатора на щата Мисури във Фъргюсън и околностите бяха изпратени 2200 войници от Националната гвардия.
Министърът на правосъдието Ерик Холдър пък се срещна с правозащитници и ги увери, че министерството старателно ще разследва практиката на полицията във Фъргюсън.
Протести имаше в Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Далас, Атланта, Окланд и други американски градове.
В Сейнт Луис няколко души нахлуха в сградата на кметството.
Полицията отцепи сградата и повика подкрепление.
Успелите да влязат в кметството бяха част от група от около 200 протестиращи, които организираха шествие и разиграха символичен съдебен процес срещу полицая Дарън Уилсън, застрелял чернокожия младеж.
Уилсън смята да напусне полицията, съобщи адвокатът му. След августовския инцидент Уилсън, който работи в полицейското управление на Фъргюсън от 6 години, беше отстранен временно от изпълнение на служебните си задължения.
Както обясни адвокатът му, той решил да изчака решението на съда, преди да напусне полицията, опасявайки се ходът му да не бъде схванат като признание на вина.
Полицаят продължава да настоява, че е действал напълно законно при самоотбрана. Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети