Масови арести за радикален ислям в редица градове

DenNews.bg
25.11.2014
размер на текста:

Специализирана операция на прокуратурата, ДАНС И МВР по образувано досъдебно производство за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война се провежда в и Пловдив, Смолян и Хасково. Операцията стартира тази сутрин в ромската махала в Пазарджик.
Претърсени са множество домове и офиси и са иззети компютри, документи и веществени доказателства. Прокуратурата и ДАНС се подпомагат от жандармерията.
За 100 задържани при антитерористичната операция на ДАНС в пловдивския квартал „Столипиново” , съобщават източници на TrafficNews.bg. Те са отведени в различни районни управления и в момента служители на ДАНС и прокуратурата ги разпитват. Някои от тях вероятно ще бъдат освободени.
Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в квартала, както и техни приближени. Правени са обиски в религиозните училища, иззета е голямо количество литература. Работи се по информация, че в меджитите се проповядва радикален ислям.
Мащабната операция е проведена сутринта в "Столипиново" . Тя е срещу предполагаеми поддръжници на Ислямска държава. Претърсени са множество адреси. В акцията участват полицаи, жандармеристи, ДАНС и следователи.
Ромският квартал „Лозница” в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция бе арестуван и отведен на разпит в районното полицейско управление ходжата Стефан Димитров. Жилището му бе претърсено, а полицаите са иззели компютър.
По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети