Холандия с мерки срещу силно патогенен щам на птичи грип

DenNews.bg
17.11.2014
размер на текста:

Силно патогенен щам на птичия грип бе открит във птицеферма в централната част на Холандия, съобщи Би Би Си.
Холандското правителство заяви, че щамът - H5N8 - е възможно да се прехвърля от животни на хора. Местните власти вече са започнали унищожението на над 150 000 птицеклетки във фермата. Тя се намира в холандското село Хекендроп. Около 150-те хиляди пилета там ще бъдат евакуирани и унищожени от холандските здравни власти. "Това е силно патогенен щам, но още не знаем кой точно", уточнява източник от министерството.
За ограничаване на риска от зараза страната наложи забрана за транспорт на птици, яйца и птича тор за максимален срок от 72 часа.
В радиус от 10 км от засегнатата птицеферма забраната може да трае до 30 дни. В тази зона има още 16 птицеферми, където ще се извършат анализи. През 2003 г. Холандия бе тежко засегната от щам H7N7 на птичия грип. Тогава здравните власти унищожиха около 30 милиона птици, припомня АФП, цитирана от БТА.
Очаква се днес Европейската комисия да приеме спешни временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип, открит в Холандия, заяви говорителят й Рикардо Кардосо. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети