Младите и емигрантите обърнаха президентския вот в Румъния

DenNews.bg
17.11.2014
размер на текста:

С изненадващ обрат приключиха президентските избори в Румъния, завършили с победа за кандидата на десницата Клаус Йоханис. Той спечели с над 54% от гласовете, нанасяйки силно поражение на премиера социалдемократ Воктор Понта. Резултатът изненада наблюдателите, тъй като прогнозите бяха за лесна победа на Понта, който спечели първия тур на президентските избори.
55-годишният Йоханис, кмет на град Сибиу и представител на германското малцинство в Румъния, е обявен за победител в редица департаменти, които традиционно имат подкрепата на левицата.
Избирателната активност на изборите, които се проведоха вчера, е 64%. Мобилизацията е особено силна сред младите, жителите на големите градове и румънците, които живеят в чужбина. Според анализатори това е наклонило везните в полза на Йоханис.
Румънският президент има широки правомощия не само в областта на външната политика и политиката по сигурността, но и предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети