Община Рила се размина с глоба от 5000 лв. за депото

DenNews.bg
14.11.2014
размер на текста:

Районен съд-Дупница отхвърли наказателно постановление, наложено на община Рила от директора на РИОСВ-Благоевград на стойност 5000 лв.
Глобата е наложена за това, че общината не е платила на държавата дължимите средства за депонираните количества отпадъци за периода от януари до септември 2013 г. За забавянето на кмета Георги Кабзималски е било издадено предписание, но и то не е било изпълнено два месеца след посочения срок, са констатирали експертите на РИОСВ при съставянето на наказателното постановление.
Общината обаче обжалва постановлението като атакува постановлението като нищожно, тъй като по силата на закона не директорът на РИОСВ може да налага такава санкция, а единствено министърът на околната среда и водите.
Съдът констатира също, че РИОСВ има правомощия да проверява, да издава предписания и санкционира за състоянието на депата, начина на третиране, както и състоянието на техниката, но само министърът контролира и санкционира плащанията на отчисленията. На тази база жалбата общината бе уважена и наказателното производство отхвърлено.
Сумата, която община Рила дължи за депонираните отпадъци е около 17 000 лв. „Събираемостта на такса смет обаче е ниска и парите ще бъдат преведени, тогава когато са събрани и имаме възможност за това”, коментира кметът Георги Кабзималски.
Решението на Районен съд подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил.


 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети