Не могат да издадат смъртни актове на загиналите в Горни Лом

DenNews.bg
03.10.2014
размер на текста:

На този етап не може да бъдат издадени смъртни актове на загиналите при производствения взрив във фабриката за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом. Това каза за „Фокус" кметът на община Чупрене Ваньо Костин, като отбеляза, че засега не се коментира въпросът за организиране на погребения.
„Това, което говорихме със следствените и разследващи органи и с наблюдаващия прокурор е, че трябва да бъдат намерени останки. Това, което каза ген. Николов, че хората буквално са се изпарили. Ако наистина е така, минимум 5 години ще продължи съдебната процедура, докато бъдат издадени съдебни решения, че хората са починали и се издадат смъртни актове”, каза Ваньо Костин.
Той добави, че по-добрият вариант е да бъдат намерени останки, след което съответното лице да бъде обявено за починало и да се издаде смъртен акт.

Утре на площада в Горни Лом ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите.

Това съобщи отец Рафаил, архиерейски наместник в Белоградчишка духовна околия, пред „Фокус”.
По думите му, след молитвата ще бъде обсъдено с църковни служители и близки на загиналите дали ще бъде извършено погребение в общ гроб или всяко от семействата ще прецени дали да извърши отделен ритуал. „Това, което е намерено като тленни останки е прекалено малко за погребение. Ще бъде взето решение да се извърши това, което не е в разрез с църковните канони”, допълни отец Рафаил.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети