Неочаквана подкрепа на протеста в Дупница, гърци се включиха в блокадата на Е-79

DenNews.bg
27.10.2014
размер на текста:

Неочаквана подкрепа получиха дупничани на протеста срещу налагането на ДПС-мандат в област Кюстендил днес. Изненадващо към около 150-те граждани, които блокираха главен път Е-79 на мястото на Дупнишките барикади, се присъединиха гърци, които пътуваха от Банско за София.


Трите автобуса с туристи се оказаха на първа линия на превозните средства, които бяха спрени в 12:15 часа. Само след няколко минути част от туристите излязоха от автобусите и започнаха да се снимат на фона на блокадата, а след като към тях се насочиха преговарящи от протеста с аплодисменти и викове те се присъединиха към блокадата.
Макар че бързаха да разгледат София и да се приберат до края на деня, гърците, които в последните години са може би най-често протестиращата нация, нито се ядосаха, нито негодуваха от блокадата, а напротив изразиха подкрепа.
 

След като се снимаха с дупничани и повикаха и дюдюкаха с тях, гърците се оттеглиха към автобусите си, но след няколко минути дойде нова изненада. Мъж и жена се приближиха с кутия и пластмасови чашки и почерпиха дупничани с гръцка ракия.

 

Бат Сали е в историята, щом обедини не само Кюстендил и Дупница, но и България и Гърция,

 

коментираха усмихнати протестиращи. Неочакваната поява на подкрепата от зад граница повдигна духа на дупнчани, които трудно преглътнаха факта, че редиците на протестиращите днес се оказаха оредели.
„Срам ме е, че сме толкова малко. Къде са гражданите, така лесно ли ще се предадем”, питаше дупничанка, но веднага брат по рамо от блокадата й подсказа „други трябва да ги е срам, тези, които ги няма”.

Протестът отново премина под звуците на възрожденски песни, а сред протестиращите бяха кметът Методи Чимев и заместниците му Крум Милев и Красимир Георгиев.
Първа бе освободена лентата в посока Благоевград, а опитът на част от групата да задържи блокадата на другата лента бе прекратен не толкова от виковете на полицаите, а от думите на протестираща, че не трябва да се пречи точно на гърците, които изразиха подкрепа към протеста.
След оттеглянето на гражданите от главния път, те получиха поздрави не само от гръцките туристи, които махаха от автобусите, но и от клаксоните на автомобилите и тировете.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети