Местан на срещата с Паунов и Чимев: Не очаквайте от мен противоконституционни действия

DenNews.bg
22.10.2014
размер на текста:

ДПС няма да оттегли мандата си от област Кюстендил, категоричен е лидерът на партията Лютви Местан, който се срещна днес с кметовете Петър Паунов и Методи Чимев в областния град.
„Не може да очаквате от мен противоконституционни действия”, заяви Местан. Той посочи, че е подложил на анализ исканията на протестиращите в Кюстендил и Дупница.
„Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери", подчерта Местан.
„Има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия. Ние бяхме жертва на този нов ИК още през 2013 г. в Хасково. Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато Атака с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа”, каза още лидерът на ДПС.
Той добави още, че проблемът трябва да бъде решен, а решението тръгва от 10-и МИР.

Въпреки, че му се наложи да влезе и излезе през задния вход на община Кюстендил, Местан посочи, че се отзовал на поканата за среща от „уважение към местната власт и паметта на един българин – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери едно българско малцинство”.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов посочи, че моралът изисква народните представители, които са посочени като кандидати от листата на ДПС да не полагат клетва като народни представители, за да може вотът на жителите на областта да бъде уважен. Той допълни, че ще продължи да настоява за незабавна промяна на изборното законодателство.

„Не съм удовлетворен. Разговорът премина делово. С две думи от казаното от Местан означава, че проблемът с мандата на ДПС в 10-и многомндатен избирателен регион е нерешим, макар да имаме право и ние и нашите съграждани. Гражданската позиция си е позиция, която си остава и няма как да бъде променена, защото е правилна. Поставих въпроса относно гласовете на нашите сънародници от чужбина с предложение за изнасяне на листа в чужбина и беше подкрепено.
Независимо от всичко, на 27 октомври в 12 часа ще има граждански протест на пл. “Демокрация” или известен повече като “Барикадите”. Денят не е случаен и съвпада именно с денят за полагане на клетва от страна на депутатите”, коментира след срещата кметът на Дупница Методи Чимев.
ще продължи да настоява за незабавна промяна на изборното законодателство.
Срещата в Кюстендил започна при засилено полицейско присъствие и протестиращи пред сградата на общината. Протестът по-късно се премести пред сградата на ДПС в Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети