Заплата, пенсия и осигуровки нагоре

DenNews.bg
21.10.2014
размер на текста:

Увеличение на минималната заплата, размера на пенсиите, но и осигуровките се предвиждат в плановете на социалния министър Йордан Христосков за реформи в пенсионирането и осигуряването.
380 лева минимална работна заплата от догодина и увеличение на пенсиите в зависимост от това с колко поскъпва животът и колко се вдигат осигурителните доходи.
С 2,4% се очаква да се увеличат пенсиите от следващото лято, като минималната ще е 157 лева. За да има пари за това, служебното правителство предлага да се пристъпи към увеличение на осигуровките за пенсия – с 1% през 2015 и с още 1% през 2019 г. Предлага се също да се вдигне осигуровката за безработица и тя да стане 2%.
Йордан Христосков е категоричен, че ако не се приемат стъпки за увеличаване на размера на осигуровките, дефицитът ще стане толкова голям, колкото на цялата държава ѝ е позволен.
„Една от задачите на правителството е да разработи варианти за промени в осигурителната система, които да остави на следващото правителство, а то ще избере от тези варианти или ще изработи съвършено нови”, заяви Христосков.
От социалното министерство предлагат и увеличение на пенсионната възраст с по един месец за мъже и с по два за жени от догодина. Предвижда се изравняването в бъдеще да бъде на 65 години за двата пола.
За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени 4 варианта за промени. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.
Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети