70 паралелки зрелостници стават студенти в Англия всяка година

DenNews.bg
20.10.2014
размер на текста:

1900 български абитуриенти, равняващи се на 70 паралелки, заминават да следват в Обединеното кралство всяка година, сочи статистиката на Британския съвет в София, цитирана от „Преса”. Не по-малко от 12 000 българи са заминали да следват на Острова през последните 20 години след завършване на средното си образование. Интересът расте заради високото качество на образованието и гъвкавите социални пакети за студентите. Гарантиран кредит ще получи всеки българин, приет там, който няма възможност да се издържа сам.
Таксите са от 3500 до 9000 паунда на година. Отделно студентите имат право да кандидатстват и за месечни помощи за издръжка - до 400 паунда. Изплащането на кредита започва след дипломиране, и то при достигане на най-малко 15 000 паунда годишен доход. Ако това не се случи, дългът се опрощава, поясниха образователните консултанти.
Атрактивни са и шотландските държавни университети, където желаещите могат да запишат бакалавърска степен безплатно. Там и издръжката е много по-ниска, отколкото в Лондон. Желаещите трябва да знаят, че януари е крайният срок за подаване на документи. Кандидатствалите по-рано са с предимство.

Междувременно стана ясно, че турските студенти доминират сред чуждестранните си колеги у нас. Това показва регулярно образователно изследване на Националния статистически институт, отнасящо се до чуждестранните граждани.
През последната академична 2013-2014 година в българските университети са се обучавали 11 282 чуждестранни студенти. Доминираща част от тях са граждани на Турция, които са 35,3%. След тях най-много са гръцките и македонските студенти - съответно 22,3% и 4,8%.
Здравеопазването, техническите науки и науките за обществото са сред най-предпочитаните области за обучение сред чуждестранните колеги.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети