САЩ достави оръжия на кюрдите в Кобани

DenNews.bg
20.10.2014
размер на текста:

С първата по рода си военна операция, американски самолети са доставили оръжия и лекарства на кюрдите в Кобани, които се сражават срещу джихадистите от Ислямска държава.
Досега на кюрдите бяха доставяни само хуманитарни помощи, но целта на новата операция е да помогне на съпротивата срещу джихадистите.
От Пентагона съобщиха, че през последното денонощие са извършени 11 удара в района на сирийския град Кобани, който от седмици е арена на ожесточени сражения между кюрдите и джихадистите.
Междувременно държавният секретар Джон Кери пристигна в Индонезия, за да търси подкрепа в борбата с "Ислямска държава”.
По-рано стана ясно, че Турция няма да подпомогне с оръжия кюрдските бойци, сражаващи се с Ислямска държава в Кобани, съобщи Voice of America. Турският президент Реджеп Ердоган приравни кюрдските сили в Кобани с тези от Кюрдската работническа партия (ПКК), която води дългогодишна борба за самоуправление в Турция. Турция и САЩ разглеждат ПКК като терористична организация. Ердоган заяви, че „ще е много, много погрешно да се очаква”, че турското правителство „открито ще каже „да” на НАТО-вските си партньори от САЩ в знак на такава подкрепа. Да се очаква подобно нещо от нас е немислимо.”
В събота американският президент Барак Обама и Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Кобани и възможните начини за противодействие на джихадистите от „Ислямска държава”. От Белия дом съобщават, че Обама изразява признателността си към Турция за това, че е приела над милион бежанци от района.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети