Няма признаци на живот във взривената фабрика в Горни Лом, на мястото й има кратер

DenNews.bg
02.10.2014
размер на текста:

Няма признаци на живот във фабриката за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където вчера следобед стана производствен взрив. Признанието дойде от служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той обясни, че термокамери са засекли признаци на живот, но по-късно се оказало, че това е животинка.
Районът продължава да е отцепен, а спасителните екипи ще влязат най-рано тази вечер, каквито са изискванията за безопасност. Снощи обаче

 

на територията на цеха своеволно са влезли няколко служители на МВР, по техните думи на мястото на цеха има огромен кратер.

 

"Чисто човешки са постъпили колегите," коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров тази сутрин.

В района на взрива може да се влезе най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в 21.45 часа.
Националната следствена служба ще поеме разследването утре вечер, когато ще може да се влезе, ако няма нови вторични взривове.

 

15 души са в неизвестност, 12 от тях са работници, а трима-ръководители

 

Собственикът на предприятието Валери Митков твърди, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката. Пред спешно формирания оперативен щаб той е заявил снощи, че няма обяснение какво е предизвикало взрива. Според него от утилизация подобен силен взрив е невъзможен.

Имаме трима души доброволци, които са готови при най-малкия признак на живот там да влязат незабавно, заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Модулни формирования от Българската армия ще окажат специализирана помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщиха от МО. Специализираните екипи са от военни формирования 54 880 – Казанлък от състава на 61-ва механизирана бригада и 28 880 – Белене. Те са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси. На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип "Пустинна котка" на Регионална служба "Военна полиция" - Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.

 

„Опасност за населеното място няма.

 

Не така обаче стои ситуацията на терен – там все още има опасност от вторични взривове. Релефът на местността и начинът, по който е построен заводът, не създават опасност за населението”, увери директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.
По думите на Николай Николов, експлозиите може да са причинени от вещество-остатък от утилизацията или от произведеното там взривно вещество.Министър Бакалов съобщи още, че един работник, който по списък е трябвало да бъде във фабриката е засечен в Монтана, благодарение на мобилния му телефон. Това означава, че и списъците за присъстващите на работа не са водени коректно.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети