Закъснялата зима спести средства за ремонт на пътища

DenNews.bg
08.01.2014
размер на текста:

Липсата на сняг може и да е повод за разочарование у децата и любителите на зимните спортове, но за Агенция Пътна инфраструктура се оказва добър бизнеспартньор. От средствата за зимно почистване до момента са спестени около 8 милиона лева, които на по-късен етап може да бъдат насочени за ремонт на пътища.
Около 3 млн. са натрупаните спестявания само през ноември и декември, а останалите 5 млн. идват от това, че договорите с фирмите за зимно почистване бяха сключени по-късно заради мекото време.
Огромната част от средствата на АПИ за предвидени именно за поддържане на републиканските пътища през зимата, но мекият й характер до момента ще позволи да бъдат увеличени средствата за реална дейност.
Тази година ще приключи строителството на магистрала „Марица”, ще бъдат ремонтирани най старите участъци на „Тракия”, а от април се очаква да започне строителството и на Северната тангента на София, увери председателят на агенцията инж. Стефан Чайков.
Пет пъти по-малко сняг е паднал тази зима в сравнение с миналата.
Макар благосклонна до момента, зимата не е към края си, а тепърва предстои. Очаква се през втората половина на януари времето да бъде значително по-студено и да има и снеговалежи. Това каза за „Фокус” проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети