Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров

DenNews.bg
08.01.2014
размер на текста:

След нападението и обидите към полицай, заканителните разходки с палка, опити за арести на граждани и какво ли не, имунитетът на Сидеров може да падне.

Искане за снемане на имунитета и възбуждане на наказателно производство срещу лидера на Атака Волен Сидеров е внесено от главния прокурор Сотир Цацаров в деловодството на парламента. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
От Районна прокуратура - Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.
Вчера досъдебното производство е изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура, тъй като според събраните до момента доказателства, е установено, че извършителят е лице с имунитет.
В хода на разследването са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325 ал.2 пр.1, вр. ал.1 от НК, а именно: на 6 януари 2014 г. в гр. Варна е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта - полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.
Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари 2014 г. в гр. Варна, Сидеров е причинил на Костадин Колев - полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му/ престъпление по чл. 131 ал.2 , пр.4, т.4 вр. чл. 130 ал.2 от НК /.
Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:
„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети