Има ли кой да поеме отговорността? Партиите без кандидати за нов ОбС-шеф на Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
31.01.2014
размер на текста:

Има ли кой да поеме отговорността? Това предстои да разберем до часове на предстоящата сесия на Общински съвет-Дупница, на която трябва да бъде избран нов председател на местния парламент.
Голямата загадка е дали въобще ще постъпят кандидатури за поста, след като към момента нито една партия няма желание за това.
От БСП категорично заявиха още след оставката на досегашния председател Ивайло Константинов, че няма да предлагат свой човек, но ще подкрепят всяка разумна кандидатура, без тази на ГЕРБ.
От ГЕРБ единствен вариант бе екскмета Асен Пилев. Той обаче не е приел предложението на партията. Другата възможен кандидат бе д-р Матей Попниколов, но той също няма как да приеме поканата, след като в момента е държавен служител, както е известно той е директор на Регионалната здравноосигурителна каса-Кюстендил. В момента е изпълняващ длъжността, след като се размина на косъм от втори мандат, но му предстои да се яви на нов конкурс за длъжността.
От партия Лидер също няма да предлагат свой човек за председател на ОбС. От партията са внесли предложение за въвеждане на ротационен принцип за шефското място, което обаче може да бъде разгледано едва след две седмици.
Снощи от Обединения демократичен блок, чиито съветници бяха най-активни в търсене на изход от хаоса в местния парламент и инициираха срещи с всички партии в ОбС, също заявиха в декларация, че нама да имат своя кандидатура.
Ето какво се казва в декларацията на ОДБ:
„ОДБ не получи подкрепа на заявеното си намерение да номинира кандидат за председател както от групата на ГЕРБ, така и от другите групи в общинския съвет. С оглед на този факт, ние няма да номинираме наш кандидат – председател.
Тук е мястото да отбележим неясното за нас поведение на колегите от ГЕРБ, които отказаха предложената от нас среща с мотива – „Групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ няма да издига свой кандидат за председател, което обезсмисля воденето на каквито и да било разговори в тази посока”. Напомняме, че нашата покана към всички колеги предвиждаше срещи в широк обхват и с присъствие на представители на медиите, така, както вярваме, че е правилно. А не срещи по единично в заведения.
Уважаеми дами и господа, според нас, настоящата политическа криза в общината е пряко свързана с предстоящата кампания по евроизборите. Някой се готви да заложи бъдещето на общината под въпрос с оглед дребни партийни интереси. Ние няма да позволим това да се случи по никакъв начин и независимо от цената, която представителите на ОДБ плащаме и ще платим.
Пред общинския съвет и пред общинската администрация стоят спешни въпроси за решаване, които касаят бъдещето на града ни за години напред. Бюджет 2014г., финансово състояние, антикризисни мерки, европроекти са само малка част от предизвикателствата, които ни очакват.
С оглед на всичко това и като отговорни политици, съветниците от ОДБ считат, че в работата на съвета трябва да се възстановят нормалните взаимоотношения и коректният тон. И това възстановяване трябва да стане в максимално кратък срок.
Като изход от ситуацията, ние предлагаме прилагане на ротационния принцип за председател, какъвто принцип работи и в Председателския съвет на ОДБ. Това е доказан и работещ европейски подход. Ще настояваме обаче, още първият избран председател да изготви съвместно с икономическата комисия и експерти на администрацията ясно разписана антикризисна програма, план за оптимизация на разходите и план за погасяване на задълженията.
Дами и господа, нека оставим партийните пристрастия и партизанщина и да се обединим в името на доброто бъдеще на града ни”, апелират от групата на демократите в ОбС.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети