Връщат ГЕРБ-графика за пенсиониране

DenNews.bg
28.01.2014
размер на текста:

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество отново приключи без постигане на съгласие между синдикати, работодатели и представители на държавата.
Този път повод за спорове бяха предложенията на Атака за по-голяма защита на работниците. Идеите са три - при финансови затруднения на фирмата заплатите да се плащат в пълен размер, а не 60 на сто, както е в момента. А ако работодателят няма пари, разходите да се извадят от джоба на мениджърите, собствениците или акционерите. И още - фирмата да няма право да уволнява служител, който я съди. Предлага се още и облекчена процедура при водене на дело за неизплатени заплати.
Работодателите остро разкритикуваха и трите предложения и обявиха, че ако се приемат, те биха навредили на бизнеса и биха изгонили всички потенциални инвеститори от страната.
Правителството се отказа да търси нов модел за пенсиониране и се връща към графика, разработен от ГЕРБ. Това предвиждат законови промени подготвени от социалното министерство.
Пенсионната възраст и стаж ще нарастват с по 4 месеца годишно и през 2021 година мъжете ще излизат в пенсия на 65 години, а жените - на 63. Дамите ще трябва да са със стаж 37 години, а мъжете - с 40 години.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети