Донорството е неясна тема за близо 90% от българите

DenNews.bg
27.01.2014
размер на текста:

Донорството и по-точно процедурата за това да дариш органи продължава да е неясно за близо 90% от българите, показват резултати от социологическо проучване, проведено по идея на Изпълнителната агенция по трансплантация. Допитването е проведено през месец юни 2013 г. и ясно показва, че липсва информация за философията на донорството и за същността на трансплантацията.
Проучването показва, че 87% от анкетираните не са запознати с процедурата за ставане на донор; 53% от анкетираните не са запознати с разликата между кома и мозъчна смърт; 72% от анкетираните смятат, че информацията за възможностите, които се предоставят чрез донорството е недостатъчна и биха желали да знаят повече; 62% от анкетираните биха приели орган ако се нуждаят; 47% от анкетираните ще си помислят дали да станат донори.
По този повод д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, ще проведе утре среща, по време на която ще бъде обобщен досегашния опит и ще очертае бъдещето пред трансплантациите в България.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети