Община Дупница кандидатства с три проекта за държавно финансиране

DenNews.bg
24.01.2014
размер на текста:

Три проекта на обща стойност над 10 милиона лева са внесени от община Дупница по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това обяви зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев. Финансирането по тази програма е изцяло от държавния бюджет.
Първият проект е за реконструкция на Спортната зала, който ако се осъществи ще бъде изградено изключително модерно спортно съоръжение. Така ще могат да бъдат провеждани международни състезания и няма да се налага отборите от Дупница да домакинстват в съседни градове. „Имаме уверенията, че този проект ще бъде финансиран. Предвиждаме първата фаза на проекта да бъде проведена през настоящата година. Строително-монтажните дейности би трябвало да приключат през следващата година. Целият проект е на стойност 4 800 000 лв с включен ДДС”, обясни Георгиев.
По тази програма е пренасочен и проектът, който трябваше да бъде гласуван на последната сесия на ОбС и намерението бе да се кандидатства по програма “Красива България”. Както писахме, заради напрежението покрай дебата и отхвърлянето на заема от 3 милиона евро и оставката на ОбС-шефа Ивайло Константинов, кметът оттегли тази докладна от дневния ред. Проектът е на стойност около 220 000 лв. и включва подобряване на площадка в с. Червен брег на стойност малко над 27 000 лв., подобряване на площад в с. Бистрица – малко над 46 000 лв., реконструкция на парка на с. Самораново – близо 39 000 лв и строително-монтажни работи на съблекални на стадиона в с. Джерман – близо 48 000 лв. Последният обект е реконструкция на площадка за игра в Дупница.
Третият проект, внесен от настоящия екип, е онзи проект, добил популярност, след като екипът на общината и бившият заместник-кмет Даниела Ушатова не успяха да го входират, заради закъснение от 14 минути. Това е проект за т.нар. “Наша крепост” на хълма Кулата и е от изключителна важност за Дупница. „Проучването с голямо прекъсване започва още през 1993 година. Включва консервация и реставрация на късно античната крепост със средновековната кула на хълма и пътя до там”, обясни и директорът на Историческия музей Анелия Геренска.
Вече имаме разрешително за строеж, което означава, че ако имаме финансиране може до дни да започне изпълнението. Стойността е 6 милиона лева с ДДС.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети