Временно примирие между власт и опозиция в Украйна

DenNews.bg
24.01.2014
размер на текста:

След няколкочасови преговори межди президента Виктор Янукович и лидерите на опозиционните партии в Украйна бе стигнато до временно примирие. Водачите на протеста призоваха около 30-те хиляди души, прекарали нощта на площада в Киев да не настъпват, но и да не отстъпват.
През цялата нощ протестиращите строяха барикади и се готвеха за схватките с органите на реда. До насилие този път не се стигна.
За да са готови да посрещнат куршумите, доброволците цяла нощ тренираха как се пращат през барикадата камъни и коктейли „Молотов” с импровизиран катапулт, но на сухо.
Хората бяха обещали да чакат мирно до 20:00 часа вечерта. Преговорите обаче се проточиха до късно през нощта. Президентът Янукович е предложил да се прекрати употребата на сила и да се осигури освобождаването на задържаните по време на масовите безредици, а за арестуваните да се осигури смекчаване на мярката за неотклонение, ако се разотидат митингуващите от едно от знаковите места, белязани от сблъсъци между протестиращи и силите на реда - ул. "Грушевски". Лидерите на опозицията заявиха, че само след "обществени консултации" ще кажат дали приемат тези условия.
Лидерът на националистите от "Свобода" Олег Тягнибок запозна събралите се на Майдана с тези условия и попита дали ги приемат, но болшинството се изказа против, съобщава сайтът на "Свобода".
Опозиционните лидери се съгласиха с решението на събралите се хора да останат на улицата, но поискаха спазване на ред и дисциплина.
"Само мирен протест. Държим отбрана и нито крачка назад. Моля всички – дисциплина, ред и отговорност", заяви лидерът на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк, цитиран от сайта на партията.
Той заяви, че опозицията ще продължи да преговаря с властта, "за да постигнем реален резултат".
Тягнибок бе заявил по-рано, че преговорите ще продължат в петък сутринта. Освен това Яценюк съобщи решението "да се разшири територията на Майдана", съобщи РИА"Новости". Противници на централната власт обграждат областни управи в градове в западната част на Украйна и строят барикади и там. Принуден бе да подаде оставка областният управител на Лвов.
По-рано вчера украинските власти предложиха да обсъдят в парламента изискванията на протестиращите преди да се срещнат с лидерите на опозицията, които отправиха ултиматум след насилието в сряда, отнело живота на петима души.
Преговорите се провеждат под натиска на европейските страни, които призоваха Киев да започне диалог с опозиционерите, протестиращи вече два месеца, и осъдиха твърдата линия, водеща към конфронтация. Президентът Виктор Янукович се срещна с председателя на парламента Володимир Рибак и поиска от него да свика депутатите на извънредно заседание идната седмица с оглед на "бързо разрешаване" на кризата.
За да обсъди ситуацията в Украйна и с властите, и с водачите на опозицията днес в Украйна ще бъде еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. През следващата седмица там ще отиде и Катрин Аштън.
Русия обяви, че не желае да се намесва във вътрешните работи на съседна Украйна и е категорично за политическо решаване на кризата. Източник: БГНЕС, bTV
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети