Протестът с ултиматум към властта в Украйна

DenNews.bg
23.01.2014
размер на текста:

Ожесточените сблъсъци между протестиращи и сили на полицията в украинската столица Киев продължават. Новините от вчера, че петима активисти са загинали, двама от които с огнестрелни рани, не само не водят до отстъпление на протестиращите, а до укрепване на позициите им.
Опитите на полицията да пробие блокадата на площад „Независимост” остават безуспешни.
Лидерите на опозицията обявиха, че днес е последният срок, който дават на президента Янукович за свикване на предсрочни избори. В противен случай протестиращите се готвят за пълна атака.
След като за първи път преговаряха лично с държавния глава, водачите на протеста изявиха готовност за намиране на изход от кризата без повече кръвопролития. Те обаче бяха категорични, че това не може да стане, ако още днес правителството не подаде оставка.
Украинската власт в лицето на премиера Микола Азаров, изрази желание за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците в Киев, но категорично отказва да приема ултиматуми. Премиерът, който е на Световния икономически форум в Давос подчерта, че опозиционните лидери са също толкова отговорни за кръвопролитията, колкото и органите на реда.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети