Бягството на Галеви сред причините за шамара от ЕК

DenNews.bg
22.01.2014
размер на текста:

Един от поводите за критичния доклад на Европейската комисия за напредъка на България, определен като „ограничен и крехък” в последния мониторингов доклад, е бягството на Братя Галеви от България и правосъдието.
Въпреки че в критиките не се посочват имена, става ясно, че черна точка ни е поставена заради бягството на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, както и двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Илиян Тодоров изчезна преди няколко месеца, след като ВКС го призна окончателно за виновен за убийството на Васил Александров и Кирил Въжаров и раняването на приятеля им Кирил Димитров пред дискотека "Соло" през 2009 г. Той бе осъден на доживотен затвор.
Бягството на братя Галеви влезе и в миналогодишния доклад, но със сигурност те са причината за голямата черна точка за страната ни и в този. Дупнишките бизнесмени изчезнаха, след като ВКС ги прати в затвора за 5 години.
По думите на говорителят на Европейската комисия Марк Грей проблемите, констатирани в мониторинга за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред са спорните назначения на ръководни постове в съдебната система, както и за бандитите, които бягат от ръката на закона.
Предполага се, че Галеви, както и Илиян Тодоров се крият в ЮАР, където на практика са недосегаеми за родното ни правосъдие.
Докладът за напредъка на България бе огласен днес, макар че пасажи вече излязоха вчера.
„В доклада се посочва, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка“, казва председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран на българския сайт на Еврпейската комисия.
В настоящия доклад се прави оценка на напредъка, постигнат от България в основните области, а именно съдебната реформа, борбата срещу корупцията и борбата срещу организираната престъпност. Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество: за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети