Д-р Шаранков отърва глоба по жалба за починал в мъки пациент

DenNews.bg
16.01.2014
размер на текста:

Шефът на хирургичното отделение в общинската болница в Дупница д-р Ботьо Шаранков се отърва от глоба от 1000 лв. Санкцията, наложена от Изпълнителна агенция ”Медицински одит” по жалбата на сина на починалия в отделението пациент Любчо Караканов, бе отменена от Районен съд-Дупница.
Проверката в хирургия е извършена от комисия, назначена от агенцията, в периода от 4 април 2011 г. до 7 април 2011 г. и била тематична-за съответствие на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване, съгласно медицински стандарт.
Кирил Караканов, наследник на починалия пациент, подал жалба относно качеството на оказаната медицинска помощ.
Самият акт е връчен на д-р Шаранков на 27 април 2007 г., като при приемането му той не е направил възражения, нито в законовия срок за това.
Пациентът Любчо Караканов на 60 г. е хоспитализиран по спешност в хирургично отделение на 15.12.2010 г. Постъпва с оплаквания от болка в корема от два дни.
При постъпването на Караканов не е снет пълен обективен статус и не е извършен преглед от д-р Шаранков.
През целия период на болнично му лечение не е назначено извършване на изследване, препоръчано от консултанта-интернист още при постъпването.
Състоянието на пациента от датата на хоспитализацията до датата на влошаването му и транспортирането му за София на 20 декемрви е отразявано формално. Няма проследяване и описание на клиничното състояние и хода на заболяването от лекуващ лекар и началник отделение.
Лечебно-диагностичният процес на Любчо Караканов не е контролиран от началника на отделението д-р Шаранков, не е отразено и становището му.
От документация е видно, че въпреки болките и влошеното състояние на пациента няма отразени визитации и клинични обсъждания с началника на отделението.
С деянието си д-р Шаранков е нарушил разпоредбите на чл. 71, т. 2 във връзка с чл. 72 от Закона за лечебните заведения-„контролиране на цялостната медицинска дейност в структурата, която ръководи".
Нарушението е извършено в периода от 15.12.2010г. до 19.12.2010 г. по време на болничното лечение на Любчо Караканов. Нарушението е установено на 6.04.2011г. по време на проверка. За установеното нарушение е съставен Констативен протокол, въз основа на който на 27.04. на д-р Шаранков е съставен акт.
Пациента е изписан от отделението в Дупница в изключително тежко състояние, с много силни болки в крайниците, което е наложило да бъде подложен на животоспасяваща операция в Националната кардиолгична болница-София. На втория ден след операцията 60-годишният мъж рязко се влошава, след което е почнал. Всичко това е отразено подробно в акта на ИА „Медицински одит”.
Според съда обаче въпреки големият информационен обем на акта, нито в него, нито в издаденото в последствие наказателно постановление е формулирано ясно и точно нарушението, чрез посочване на изпълнителното деяние в съответствие съдържанието на правната норма на съответната административнонаказателна разпоредба.
Съдът приема, че от събраните в хода на делото доказателства е видно, че проверяващите са подходили твърде формално и пропуските не може да се попълват едва в съдебната фаза с показанията на свидетелите, констатирали нарушението.
Решението на Районен съд, с което наказателното постановление е отменено като незаконосъобразно подлежи на касационно обжалване пред Кюстендилския административен съд.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети