Изплащат 67 млн. лв. на болниците

DenNews.bg
15.01.2014
размер на текста:

До 20 януари болниците ще получат близо 67 милиона лева за извършената от тях дейност през октомври и ноември. Това обясни председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Людмила Петкова. Днес Министерски съвет гласува и няколко мерки в бюджета на НЗОК.
Както е известно, заради недостиг на средства за октомери и ноември болниците получиха само 80% от изработените си пари. Така за октомври са осътанали за разплащане 19 милиона, а за ноемрви-48 милиона лева.
На редовно заседание на Министерски съвет бяха приети краткосрочните мерки във връзка с параграф 8 от заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК, които трябваше да бъдат внесени до 1 януари тази година.
„Мерките са в 3 основни групи, касаещи контрол и промени в системата на болничната помощ, на лекарствените средства и по отношение на стандартите, по които ще работят лечебните заведения. По-интересното е, че се въвеждат определени правила, при които лечебните заведения ще подписват договори с НЗОК. В мерките, които са свързани с лекарствените продукти, основното е, че Съветът по цени и реимбурсация ще се върне отново в ресора на Министерство на здравеопазването, тъй като практически политиката по отношение на цените на лекарствата, както и процентът за реимбурсация реално се извършва в този съвет, които е под разпореждането на Министерски съвет, а министърът на здравеопазването има функции на наблюдател и отчасти контролиращ процеса“, обясни министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.
„В съвета няма представители нито на МЗ, нито на НЗОК, която е поставена пред свършен факт”, допълни тя.
„Вторият основен момент е, че позитивният лекарствен списък ще бъде отварян веднъж годишно и само веднъж годишно в него ще могат да бъдат включвани нови медикаменти. Няма да лишаваме пациентите от лечение. Ако има заболявания, за които до момента не е имало медикаменти, те ще могат да бъдат включвани втори път в годината. Но за всички останали групи заболявания, за които има медикаменти, няма да се включват нови такива в рамките на текущата бюджетна година”, поясни министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети