Осъден на доживот получи награда за криминален роман

DenNews.bg
14.01.2014
размер на текста:

Американец, който излежава доживотна присъда за грабеж, палеж и убийство, получи литературна награда за криминалния си роман, написан зад решетките.
Затворникът автор е 44-годишният Аларик Хънт, излежаващ присъдата си в Южна Каролина. Наградата The Private Eye Writers of America е за криминалния му роман „Cuts Through Bone”, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.
Американецът работил девет месеца над романа, действието в който се развива в Ню Йорк. Писателят, който не е излизал от затвора от 19-годишната си възраст и никога не е бил в Ню Йорк, се информирал за града от стари снимки, от сериала „Закон и ред“ и от различни романи. Критиците отбелязват, че неговите герои – американски детектив и неговата млада помощница от Пуерто Рико, които се опитват да оправдаят несправедливо обвинен ветеран от войната, са изключително правдоподобни.
Затворникът започва да пише романа, след като през 2007 г. прочита в пресата за наградата The Private Eye Writers of America – конкурс за непубликувани криминални романи за частни детективи, организиран от издателска къща Minotaur Books. Хънт, който по онова време бил затънал в дългове, разбрал, че участието в конкурса е безплатно, а победата му гарантира 10 хиляди долара и договор за книга.
Хънт е осъден през 1988 г. Ще може да обжалва доживотната си присъдата чак след пет години.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети