Счупиха плочата на Мара Бунева в Скопие часове след поставянето й

DenNews.bg
13.01.2014
размер на текста:

Новата паметна плоча, поставена вчера на лобното място на Мара Бунева, на кея на река Вардар, близо до Каменния мост в Скопие, отново е била счупена от вандали. Те са излели агресията си само няколко часа след като приключи възпоменателното честване, в което взеха участие над 300 души, информират от пресцентъра на ВМРО.
По информация на членове на Българският културен клуб „Скопие“ плочата е била счупена около 23 часа българско време. Местната полиция е била информирана за случая.
Въпреки че вчера „македонски патриоти” издигнаха лозунг: „Своя история нямате, чужди герои чествате”, вандалската проява показва, че в Македония не само не честват подвига на Мара Бунева, но и не уважават паметта й.
Агресията в никакъв случай няма да уплаши македонците с българско самосъзнание, които помнят корените си, отбелязват още от ВМРО.
От Българския културен клуб в Скопие (БККС) ще сезира българските евродепутати в Брюксел за счупената плоча. "Този път ние ще реагираме и ще уведомим нашите евродепутати в Брюксел и ще изпратим протестна нота до властите в Скопие", каза Лазар Младенов от БККС пред Фокус.
От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.
На 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Велимир Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.
Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“. Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб. Панихиди в нейна памет са извършени от македоно-българската емиграция в България, САЩ и Канада.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети