Автобусните превозвачи се вдигат на протест

DenNews.bg
13.01.2014
размер на текста:

Автобусни превозвачи обявиха от днес национален протест заради трупащи се и нерешавани проблеми в сектора.
По офисите на автобусните фирми се поставят плакати с надписи "Протест", съобщи на пресконференция Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАБ).
Тя предупреди, че следващата стъпка е спиране на транспортното обслужване по вътрешните линии от 1 февруари.
Фирмите изнемогват и не могат да работят нормално, притискани от конкуренция на превоз на по-ниски цени, предлагани от микробуси и дори лични автомобили, обясни Топалова. Непрекъснато се съкращават линии в цяла България като броят на лицензираните транспортни фирми за автобусни превози вече се е свил от 2800, на 950-900, поясни тя.
Браншът има ясни искания и желание за преговори, но няма кой да го чуе, стана ясно още от думите й. „За една година сме написали 104 писма, на които имаме само 4 отговора. Нямаме отговор и на писмото до премиера”, добави Топалова.
Друг проблем, който ощетява бранша е, че международните превозвачи са принудени да плащат данък оборот в доста европейски държави. Ако един билет до Холандия струва 100 лв., се дели на пробега и се умножава реципрочно на отсечката в Германия, 40 евро от тези 100 са реализирани на територията на Германия и ДДС-то се внася там. „На този абсурд” са подложени само българи и румънци.
От Националното сдружение на автобусните превозвачи призоваха държавата да помисли върху варианти за подпомагане на сектора като отпускане на субсидии за горива, евросубсидии, включване на превозвачите в оперативна програма „Конкурентноспособност” и др.
Сдружението е уведомило с писмо премиера Пламен Орешарски и министрите Цветлин Йовчев, Данаил Папазов и Кристиан Вигенин за започващия протест.
Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети