US разузнавачи пуснали на индийци фини бръмбари

Dennews.bg
25.09.2013
размер на текста:

Американската Национална агенция за сигурност е подслушвала посолството във Вашингтон и индийският офис в ООН в Ню Йорк с усъвършенствано разузнавателно оборудване, което позволява и копиране на информацията в твърдия диск, пише вестник The Hindu, цитиран от news.bg.
Вестникът, който сътрудничи с журналиста от британския таблоид Guardian Глен Грийнуолд, пише, че индийските офиси са в топ секретен списък на страните, които са избрани за интензивно шпиониране.
Националната агенция за сигурност „избрала индийския офис в ООН и посолството като „местна цел" за проникване в техните компютри и телефони с високотехнологични, фини бръмбари", отбелязва вестникът, позовавайки се на секретен документ на агенцията.
Индия и САЩ оставиха обтегнатите си отношения в миналото и станаха големи съюзници през последното десетилетие. В петък във Вашингтон премиерът на Индия Манмохан Сингх ще се срещне с Обама.
Разкритията за подслушване вече обтегнаха отношенията между САЩ и Бразилия.
Ню Делхи преди защитаваше шпионирането в интернет и подслушването, тъй като могат да се предотвратят „терористични атаки". Но външното министерство на страната изрази притеснения относно шпионирането на дипломатическ мисии по света.
Новите разкрития е вероятно да накарат опозицията в Индия да притисне правителството да заеме по твърда линия срещу Вашингтон.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети