Конституционният съд решава за Делян Пеевски

DenNews.bg
24.09.2013
размер на текста:

Конституционният съд трябва да излезе с решение по казуса за евентуалното прекратяване на депутатските правомощия на Делян Пеевски.
Депутатът от ДПС беше избран от парламента за шеф на ДАНС преди повече от три месеца. Изборът му взриви гражданското общество и предизвика масови протести не само срещу избора му, но и срещу правителството, които продължават и до днес - вече 103-ти ден.
Така управляващите бяха принудени да го оттеглят от поста и да изберат друг - Владимир Писанчев - за председател на Държавната агенция за Национална сигурност.
До днес обаче не е ясно може ли Делян Пеевски да остане депутат и да се върне в парламента, след като вече е бил назначен на друга длъжност и новият му, стар пост, изключва тази възможност.
От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и има право да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма това право по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като шеф на Агенцията.
Конституционният съд ще разгледа и делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов като народен представител. Той беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, а часове по-късно беше освободен от поста - след разкрития, че е бил свързан с групироквата СИК.
Конституционния съд ще разгледа и делото за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Здравната каса Пламен Цеков, заведено по искане на група народни представители.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети