Интерпол хвали Сингапур за ареста на гения на черното тото

DenNews.bg
24.09.2013
размер на текста:

Генералният секретар на Интерпол Рон Нобъл похвали властите в Сингапур за разбитата нелегална мрежа за манипулиране на футболни срещи. Нобъл не разкри името на лидера на престъпния синдикат за залози, който беше арестуван миналия вторник, но според информации задържаният е Тан Сеет Ен, известен като Дан Тан, уточнява Новспорт. Прокуратурата в Италия издаде заповед за арест на Тан по-рано през годината заради доказателства, че той е лидер на международна организация, която е спечелила милиони долари от залагания на уредени мачове в калчото в периода 2008-2011 година чрез подкупване на играчи, съдии и ръководители на футболни клубове.
Името на Дан Тан е свързано и с други разследвания за корупция във футбола в световен мащаб. "Убеден съм, че полицията в Сингапур е задържала ръководителя на една от най-известните организации за уреждане на мачове", заяви Нобъл.
"Това е важно, защото този синдикат се счита за един от най-големите и най-агресивните в подходите си. Този синдикат е достигнал до всеки континент, а неговият лидер е човек, който много определяха като недосегаем", допълни той.
Сингапурската полиция арестува общо 14 души в 12-часова операция в началото на миналата седмица, като сред тях има две жени. Девет от задържаните са освободени под гаранция, а останалите петима все още дават обяснения. Те могат да останат в ареста за максимум 16 дни.
Интерпол още през февруари разкри, че воденият от Дан Тан престъпен синдикат е уредил най-малко 380 мача в Европа, от които е натрупал незаконни печалби от над 8 милиона евро. Има съмнения, че още около 300 мача от Стария континент, Африка, Азия и Латинска Америка, в това число и срещи от световните и европейски квалификации, както и от европейската Шампионската лига, също са манипулирани.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети