Министър предаде привърженици на „Златна зора” на прокуратурата

DenNews.bg
20.09.2013
размер на текста:

Привърженици на крайнодясната гръцка партия „Златна зора”, за която вчера бе решено да бъде третирана като престъпна паравоенна организация, са дадени на прокурор.
Документите са престъпната им дейност са предадени от министъра на обществения ред Никос Дендиас на прокурора на Ареопага - Върховния съд. Включени са 32 случая на нападения срещу имигранти от септември 2012 г. до сега, съобщава в. "Етнос".
Делото беше предадено на Ареопага след убийството от неонацисти на рапъра антифашист Павлос Фисас – престъпление, което предизвика огромен обществен отзвук.
На извънредна пресконференция Дендиас посочи, че 13 от инцидентите са станали в Атина, а 19 - в други райони на Гърция, предаде БГНЕС. В придружителното писмо до прокурора министърът призовава виновните да бъдат обявени за членове на постоянно действаща престъпна организация .
Доколкото в нападенията са участвали депутати от "Златна зора", процедурата по отношение на тях ще бъде в съответствие с конституцията. Партията " Златна зора " обаче не може да бъде обявена за противозаконна, тъй като това не се допуска от конституцията.
Вчера гръцкото коалиционното правителство постанови "Златна зора" да бъде третирана занапред като престъпна паравоенна организация.
На среща двамата партньори в кабинета - премиерът Андонис Самарас и вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос са се договорили "Златна зора" да бъде санкционирана по смисъла на наказателния кодекс, като са приели предложението на правосъдния министър за разширяване на чл. 187, съгласно който тя следва да се възприема като престъпна организация, както и на чл. 195, третиращ въпроса за формирането на въоръжени групи.
Смята се, че новите поправки в наказателния кодекс ще дадат възможност на полицията да задържа всяка група от граждани, появяваща се на публични места в униформи, подобни на тази с черни блузи, с които са облечени привържениците на "Златна зора", дори и тази група да не носи оръжие.
Тези явления ще се следят изкъсо от гръцките сили по сигурността, а при нужда те ще могат да си сътрудничат и с националната разузнавателна служба ЕИП, пише в. "Етнос".
Гърция няма да търпи неонацистката партия "Златна зора" да подкопава обществения живот и демокрацията, заяви Самарас, цитиран от АФП.
Предполагаем член на "Златна зора" е обвинен за убийството на 34-годишния музикант антифашист Павлос Фисос в нощта срещу сряда. Фисос бе наръган с нож при сбиване в кафене в атинския квартал "Керацини" от 45-годишен мъж, който бе задържан на място и е поставен в предварителен арест. Убийството шокира страната.
Гърция многократно е обвинявана от международни и европейски организации, че проявява снизходителност към "Златна зора", която е с ксенофобска и антисемитска идеология.
След влизането си в парламента през юни 2012 г. партията зачести нападенията си срещу леви политици и имигранти.
Над 2000 души се събраха на погребението на Фисас вчера. Те скандираха "Свине! Фашисти! Убийци! и пееха негови песни, докато роднините на убития пренасяха ковчега.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети