Военна акция в Сирия ще е в полза на „Ал Кайда”

DenNews.bg
02.09.2013
размер на текста:

Всяка военна акция на САЩ срещу Сирия ще се окаже от полза за "Ал Кайда" и групировките й. Това заяви пред Би Би Си заместник-външният министър на Сирия Файзал Мекдад, който е сред приближените на сирийския президент Башар Асад.
По думите на Мекдад въоръжени групи, подкрепени от САЩ, са използвали химическо оръжие на територията на страната му, а не сирийските войски. "Всяка атака срещу Сирия е подкрепа за "Ал Кайда" и нейните разклонения, дали Джабат ал-Нусра или Ислямска държава в Сирия и Ирак", каза той. Мекдад посочи, че нападението срещу Сирия "ще задълбочи омразата към американците" в нея и ще дестабилизира Близкия изток.
Той смята, че извънредното решение на президента на САЩ Барак Обама за военна намеса в Сирия с одобрението на американския Конгрес, без обща подкрепа на Съвета за сигурност на ООН, не е било съставено след като са обмислени "всички възможни последствия". "Но, това не променя нищо, след като Обама е решен да проведе атаките", посочи той. По отношение на Конгреса, Мекдад твърди, че той ще състави решението си въз основа на това дали атакуването на Сирия е от интерес на Израел.
Кампанията в Америка за убеждаване на населението и политиците, че военна интервенция е необходима, вече започна, твърдят кореспонденти на британската медия. С отлагането на вмешателството в Сирия и търсенето на подкрепа от Конгреса, Обама направи най-големия залог в управлението си. Ако Конгресът не го подкрепи при заседанието след лятната си почивка на 9 септември, решенията на държавния глава в бъдеще ще изгубят тежест.
Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети