Хлебарите в област Кюстендил се оплакват от нелоялна конкуренция отвън

dennews.bg
13.09.2013
размер на текста:

Нелоялна конкуренция от други области. Това е една от темите, които днес е обсъждана на среща между хлебопроизводителите от област Кюстендил и директора на Областната дирекция по безопасност на храните Първан Дангов. Такава се провежда за пръв път и на нея са присъствали 60 представители от бранша.
Оказва се, че производители на хляб от други области имат практиката да пристигат в съответното населено място с техен бус, след което претоварват на друг и така пласират стоката си. Много често, особено по селата, те продават хляба си директно от бусовете. Така избягват задължителните такси, работят на тъмно и при по-облегчен режим за разлика от местните производители, които по закон трябва да имат задължително регистриран бус, с който да извозват хляба.
Друг въпрос, който също е поставен на днешната среща е този с таксата, която пекарите плащат всяка година за пробите на питейната вода, която ползват при производството на хляб и закуски. По тарифа тя е 100 лева, а изследванията се правят от държавни контролни органи. Според тях редно е тези проби да се поемат като разход от държавата.
Да бъдат съкратено писането в някои от задължителните документи, които хлебопроизводителите трябва да попълват, е другият проблем, който е поставен на днешната среща. Това създавало административни пречки за собствениците на пекарни и сериозно спъвало работата им.
Всички тези искания шефът на Областната дирекция по безопасност на храните Първан Дангов е обещал да изпрати до Агенцията в столицата, където да бъдат разгледани.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети