Полицията писа двойка на Дупница, Сапарева баня и Бобошево за маркировката пред училища и детски градини

dennews.bg
13.09.2013
размер на текста:

От РУП – Дупница, са изпратени сигнални писма до кметовете на общини Дупница, Сапарева баня и Бобошево за предприемане на неотложни действия по възстановяване на маркировката, пропуски в наличието на необходимите пътни знаци и състоянието на уличното осветление както в районите на училищата и детските градини, така и в най-оживените и невралгични места. Това гласи официалната информация за състоянието в момента в трите общини, , изпратена от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.
Служители на “Пътна полиция” съвместно с представители на общините и кметствата извършиха огледи на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, обезопасеността на входовете на училищата. Изготвени са съответни предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на недостатъците.

Акцията на полицията за гарантиране сигурността на учениците, както и опазването на обществения ред в и около учебните заведения е традиционна.
И тази година служители на ОДМВР направиха срещи с кметовете на общините в областта, с началника на РИО за съгласуване на действията за организиране на началото на новата учебна година и първия учебен ден; обсъдени са възможности за допълнителни мерки за физическа защита, пропускателен режим и недопускане на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година, уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления;
Проведени бяха срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в училища и детски градини, като им бе обърнато внимание при провеждането на инструктажите на охранителите да се следи за лица със съмнително поведение в и около обектите, като се уточни и начина на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.
Началниците на РУП са изготвили планове за системни проверки в питейни и увеселителни заведения относно режима на пребиваване в тях на малолетни и непълнолетни лица и продажбата на алкохол и тютюневи изделие.
За първия учебен ден на 16.09.2013 г. е създадена организация за включване на полицейски служители по направления на дейност в опазване на обществения ред в и около учебните заведения.

В гр. Бобов дол са установени пропуски в хоризонталната и вертикална пътна сигнализация, както и увредени защитни огради около входовете на учебните заведения. В гр. Рила и в гр. Кочериново около училищата е необходимо да се освежи маркировката.
За горепосочените констатации са изготвени сигнални писма до кметовете на общини.
През периода 16.09.-31.10.2013 г. служители от РУП ще осъществят полицейско присъствие и контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При патрулиране полицейските служители задължително ще реагират и ще се намесват при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците. Ще се подпомага безопасното пресичане на деца и възрастни хора по улици с интензивно движение и извън училищните райони.
И тази учебна година униформени служители ще бъдат при учениците от началния курс с 10-минутни беседи за пътна безопасност. По време на акцията на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” – 16 – 30 септември действията на служителите ще са насочени за ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година. Ще се осъществява засилен контрол в училищните райони за спазване предимството на пешеходците, както и на правилата за пресичане от пешеходците. Гражданите, показващи намерение да пресекат платното неправилно и опасно, ще се респектират със звуков сигнал с полицейска свирка.

 

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети