Махат македонски лъжи под портрет на Гоце Делчев по искане на ЮНЕСКО

DenNews.bg
12.09.2013
размер на текста:

Писмото на ЮНЕСКО дойде след острата реакция на проф. Димитров и министър Стоянович.

Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция изпрати писмо, в което поиска да бъдат покрити етикетите, включително и на английски език, отнасящи се за Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република, на пътуващата изложба "Идентичност и памет на Балканите през XIX век", съобщиха от Министерство на културата. Етикетите не отговарят на истината, като Гоце Делчев е обявен за македонски национален герой.
Изискано е и спирането на продажбата на каталога към изложбата.
Реакцията на ЮНЕСКО, организатор на изложбата, идва ден след острото несъгласие от българска страна, изразено и от министъра на културата Петър Стоянович и директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров за текстовете под експонатите.
Освен че Гоце Делчев е посочен за македонски герой, той е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му.
Недопустим от историческа гледна точка е и текстът под знамето на т.н. Крушевска република от 1903 г. Текстът на знамето на чист литературен български език гласи "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт".
В текста на каталога е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език, който, както е известно, като писмена норма е създаден 40 години по-късно.
Пред БНТ, Димитров коментира, че нареждането на регионалното бюро на ЮНЕСКО може да се смята за успех на българското Министерство на културата, което, както е известно, се обяви решително против фалшификациите на българската история.
Иначе писмото, подписано от новия ръководител на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция Йоланда Вале, е до националните комисии на ЮНЕСКО в Сърбия, България и Бившата Югославска Република Македония. В писмото се предлага да бъдат взети предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант на изложбата, в които Гоце Делчев е представен така, както настояват историците от НИМ – като ръководител на Български Македоно-одрински революционни комитети.
"Удовлетворени сме, че се постигна разумно решение по опита за фалшифициране на българската история. Радвам се, че навременната и безкомпромисна реакция на Министерство на културата, съвместно с НИМ, защити националния интерес. Държа да подчертая, че българското правителство ще продължава да търси пътя на диалога и разбирателството, без да става жертва на компромиси с националната ни история", заяви Петър Стоянович.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети