Бедни кенийци изработват бижута от кости на крави и кози

dennews.bg
11.09.2013
размер на текста:

В много африкански култури, всяка част на заклана крава се използва. Нищо не отива за отпадъци, дори и костите.

Следвайки тази традиция, младежката група в бедняшки квартал на Найроби Кибера правят красиви бижута от изхвърлени кости от крави и кози. Под тяхна марка "Победоносец Бонс", членовете на групата въвеждат новаторски начин да изкарват прехраната си като се занимават с управление на отпадъците - огромен проблем в градските зони.

"Ако се разхождате тук ще видите боклук, който се изхвърля почти навсякъде", казва Джак Няванга, основател на групата и марката бижута.
"Като екип ние играем голяма роля в управлението на отпадъците по отношение на създаването на чиста околна среда.Чрез събирането на кости и рециклирането им, ние доказваме, че едновременно е възможно да се създава нещо хубаво, а да се запази чистотата на околната среда."

Наванга купува изхвърлени кости за работилницата му веднъж месечно от ресторанти в съседните бедняшки квартали.

Той изрязва и изостря костите, използвайки нож и след това ги изглажда надолу с шкурка. Следващата стъпка е варене на кости с използване на водороден пероксид за отстраняване на мазнината от тях, което ги прави по-лесни по-късно при поемането на боята.
След това той нанася восък от свещ върху варените кости - восъчна част ще остане бяла, а останалата в избрания цвят.
В последния етап от обработката им Няванга поставя костите в съд, пълен с боя за един час, за да могат да имат дълготраен цвят.

Бижутата са с различни размери и дизайн, с парчета, вариращи от обеци и колиета, до гривни и пръстени. В зависимост от сложността на дизайна, изработката на едно бижу може да отнеме от шест до 20 часа.


 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети