Обама натисна пауза за военната намеса в Сирия

DenNews.bg
11.09.2013
размер на текста:

Американският президент Барак Обама поиска от Сената да забави гласуванията за разрешаване на военен удар срещу Сирия, за да даде време на Русия да убеди Дамаск да предаде всичките си химически оръжия.
В дългоочаквано обръщение към нацията президентът изрази увереност, че в Сирия са били използвани химически оръжия. Обама допълни, че други тирани няма да се поколебаят да използват отровен газ, ако видят, че Съединените щати не действат във връзка със Сирия.
Президентът увери обаче, че ще продължи да работи за резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали.
Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, което трябваше да се състои вчера и бе поискано от Русия, бе отложено за неопределено време. Не се уточнява причината за отлагането.
Междувременно Франсоа Оланд се съгласи да не отхвърля нито един от възможните варианти за уреждане на сирийската криза, но също като американския си колега изрази предпочитание към дипломатическото решение.
Русия предложи официално на Сирия да предаде химическия си арсенал под международен контрол с оглед да бъде унищожен. Дамаск прие предложението.
Сирийският външен министър Уалид Муалем, който е на посещение в Москва, изрази готовност за присъединяване към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия. Към момента Сирия е една от петте държави, които не са подписали конвенцията от 1997 година.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети