Част от химическите оръжия е в ръцете на бунтовниците

DenNews.bg
10.09.2013
размер на текста:

Част от химическите оръжия в Сирия са в ръцете на бунтовниците, като в последните два месеца под техен контрол са били поне два обекта, свързани с производството и съхранението на бойни отровни вещества. Това съобщава руската агенция Интерфакс, като цитира доклад на израелския Инситут за борба с тероризма.
Документът отбелязва, че през 1980-те години Сирия е закупила около 1 000 тона бойни отровни вещества, складирани в 50 обекта, повечето от които са разположени в северната част на страната, в близост до границата с Турция.
След началото на конфликта в Сирия химическия арсенал е бил концентриран в 10 обекта.
Според оценката на експертите от израелския институт, сирийските власти контролират химическите оръжия в страната, но остава неясна съдбата на два обекта, разположени в градове, които са били за кратко под контрола на бунтовниците.
Израелските специалисти подчертават, че един от тези обекти е бил разположен в близост до Алепо в район, който през август 2012 г. се е намирал под контрола на свързаната с международната терористична мрежа „Ал Кайда” групировка „Фронт Ал-Нусра”.

Междувременно външното министерство на Русия обяви, че фотографиите и видеоматериалите с жертви на предполагаемите химически атаки в предградията на Дамаск от 21 август, които са били представени на заседание на Съвета на ООН по правата на човека, са фалшифицирани, съобщава Интерфакс.
„На брифинга в качеството на докладчици говориха международни експерти, сирийски обществени и религиозни деятели, както и кореспондентът на телевизия „Россия 24" Анастасия Попова, която отдавна работи в Сирия", отбелязва се в съобщение, публикувано на сайта на външно министерство на Русия.
„Бяха представени убедителни доказателства за това, че видеата и снимките на жертвите на химически атаки в предградия на Дамаск от 21 август са били изфабрикувани по-рано. На аудиторията бяха демонстрирани показанията на многочислени свидетели, единодушно твърдящи, че именно бойците на сирийската опозиция са използвали химическо оръжие в района на Източна Гута.
Резултатите от проведени от активисти разследвания на инцидента и показания на очевидци са предадени на Независимата комисия за разследване на използването на химическо оръжие в Сирия", се казва още в съобщението.

Източник: btvnews.bg; БЛИЦ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети